Τενοντίδα στον αντίχειρα

Γράφει ο Ανδρέας Μπογιόπουλος – Ορθοπεδικός χειρουργός

 

Ο πόνος στον καρπό, στο σημείο που ενώνεται με τον αντίχειρα, ο οποίος δυναμώνει ακόμη περισσότερο όταν ο αντίχειρας κινείται, π.χ. για να πιάσουμε ένα αντικείμενο, αλλά και σε όλες τις κινήσεις του καρπού όπως η περιστροφή, η έκταση και η κάμψη, είναι το κύριο σύμπτωμα του συνδρόμου De Quervain
ή  τενοντίτιδα De Quervain.

ή  τενοντίτιδα του αντίχειρα

ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του 1ου ραχιαίου διαμερίσματος

 

 

Εκτός από τον πόνο πολλές φορές στο ίδιο σημείο εμφανίζεται και οίδημα.

Η τενοντίτιδα του αντίχειρα είναι η φλεγμονή των 2 από τους 3 τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την έκταση και απαγωγή του αντίχειρα και συγκεκριμένα φλεγμαίνουν ο βραχύς εκτείνων του αντίχειρα και ο μακρός απαγωγός του αντίχειρα. Ο πρώτος εκτείνει τον αντίχειρα και ο δεύτερος απομακρύνει τον αντίχειρα απο τα υπόλοιπα δάκτυλα. Οι δύο τένοντες πριν καταλήξουν στον αντίχειρα, διέρχονται μέσα απο ένα  οστεοϊνώδη σωλήνα (1ο ραχιαίο διαμέρισμα) ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου εμφανίζεται και ο πόνος, δηλαδή στην πλευρά όπου ο καρπός ενώνεται με τον αντίχειρα*. Όταν φλεγμαίνουν οι δύο τένοντες, μεγαλώνουν σε μέγεθος γεγονός που δυσχεραίνει την διελευσή τους απο τον οστεοϊνώδη σωλήνα (1ο ραχιαίο διαμέρισμα). Η δυσχερής διέλευση τους αυξάνει την φλεγμονή στους τένοντες και στον οστεοϊνώδη σωλήνα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πόνος και το οίδημα στην περιοχή.

Η τενοντίτιδα του αντίχειρα εμφανίζεται κυρίως μετά από υπερβολική χρήση του αντίχειρα και του  καρπού, όπως σε κάποια σπορ και χειρονακτικά επαγγέλματα π.χ. κηπουρός, μοδίστρα, χρήστες Η/Υ που χρησιμοποιούν λάθος το ποντίκι . Εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών αλλαγών και σε ρευματολογικές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Είναι πιο συχνή στο γυναικείο φύλο και μάλιστα εμφανίζεται πολύ συχνά στις νέες μαμάδες και γιαγιάδες γιατί για να φροντίσουν και να σηκώσουν το μωρό ο αντίχειρας πολύ συχνά τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση στην οποία οι δύο τένοντες βρίσκονται συνεχώς σε τάση όπως π.χ. :

  • έχοντας το μωρό στο μπράτσο, του στηρίζουν το κεφάλι
  • όταν σηκώνουν το μωρό πιάνοντας το κάτω από τις μασχάλες

 

 

Επίσης κάποιος τοπικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει την τενοντίτιδα.

Η διάγνωση γίνεται από τον ορθοπαιδικό και βασίζεται στην κλινική εξέταση. Ο ασθενής αναφέρει πόνο και οίδημα στον καρπό στο σημείο που ο  καρπός ενώνεται  με τον αντίχειρα και επίσης αναφέρει ότι ο πόνος δυναμώνει όταν κινείται ο καρπός και ο αντίχειρας. Επίσης ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν πως ο πόνος μεταφέρεται στο αντιβράχιο . Ο ορθοπαιδικός ψηλαφώντας στην περιοχή του καρπού όπου υπάρχει το οίδημα και ο πόνος, θα αυξήσει την ένταση του πόνου. Υπάρχει επίσης το test του Finkelstein στο οποίο ο ορθοπαιδικός ζητάει από τον ασθενή να κλείσει τον αντίχειρα μέσα στα υπόλοιπα δάκτυλα και να σχηματίσει μπουνιά. Έπειτα ζητάει απο τον ασθενή να κινήσει τον καρπό του με φορά προς το μικρό δάκτυλο. Εφόσον οι τένοντες φλεγμαίνουν, ο ασθενής θα αισθανθεί έντονο πόνο.

Η θεραπεία ανάλογα με το στάδιο , είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στην συντηρητική θεραπεία είναι αναγκαία η ανάπαυση του αντίχειρα και του καρπού κάνοντας μάλιστα χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης του καρπού και του αντίχειρα. Τοποθέτηση πάγου τοπικά και χρήση αντιφλεγμονωδών είτε από το στόμα είτε κάνοντας τοπική επάλειψη στο σημείο του πόνου και του οιδήματος. Επίσης βοηθάει πολύ η έγχυση κορτιζόνης που σε μερικές περιπτώσεις σε συνδυασμό  με την ανάπαυση, την χρήση νάρθηκα και την τοπική εφαρμογή πάγου μπορεί να δώσει οριστική θεραπεία.

Στη χειρουργική θεραπεία που εφαρμόζεται όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, γίνεται διάνοιξη του οστεοϊνώδους σωλήνα από όπου διέρχονται οι δύο τένοντες. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ανακούφιση του πόνου και ο ασθενής χρησιμοποιεί το χέρι του χωρίς κανέναν περιορισμό μετά την αφαίρεση των ραμμάτων.

 

Ο ιατρός με την πολυετή πείρα του και τη συνεχή εκπαίδευσή του παρέχει στους ασθενείς του εξειδικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Δραστηριοποιείται στα ιατρεία του στα Ιωάννινα και τη Γλυφάδα.

Ιατρείο Ιωαννίνων

Τρικούπη Χαριλάου 11,
Ιωάννινα,
Τ.Κ. 45332

Ιατρείο Γλυφάδας