Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Τι είναι – Ποια είναι τα συμπτώματα – Πώς θεραπεύεται

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Τι είναι – Ποια είναι τα συμπτώματα – Πώς θεραπεύεται

Τo Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) είναι μια παθολογία που εκδηλώνεται με μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, υπαισθησία, καυσαλγία και πόνο κυρίως στα δάκτυλα του χεριού (αντίχειρας, δείκτης, μέσος και μισός παράμεσος). Ανάλογα με το στάδιο και τη βαρύτητα της παθολογίας, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν σε όλο το χέρι, στον καρπό, στο αντιβράχιο, στον βραχίονα ακόμη και στον ώμο.

 

Το ΣΚΣ είναι πολύ συχνή παθολογία, η οποία εκδηλώνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες και στα άτομα που χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους, κάμπτουν επαναλαμβανόμενα και για πολύ ώρα τον καρπό τους (π.χ. χειρώνακτες, μουσικοί, κομμώτριες, χρήστες Η/Υ) αλλά και στις εγκυμονούσες και στις θηλάζουσες μητέρες.

Συμπτώματα

Αρχικά έχουν μικρή ένταση (συνήθως μούδιασμα) και εμφανίζονται περιστασιακά. Με την πάροδο του χρόνου γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται κυρίως το βράδυ· μάλιστα ο ασθενής ξυπνάει και νιώθει την ανάγκη να τινάξει το πάσχον χέρι για να απαλλαγεί από την συμπτωματολογία (συνήθως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνος). Αργότερα γίνονται μόνιμα, εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (καύσος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, υπαισθησία, πόνος) ενώ σε προχωρημένα στάδια, ο ασθενής χάνει τη δύναμή του και δυσκολεύεται ή αδυνατεί να κρατήσει αντικείμενα με το πάσχον χέρι. Δυσκολεύεται επίσης να κάνει λεπτές κινήσεις π.χ. να κουμπωθεί, να γράψει, να χρησιμοποιήσει το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κτλ.

Πολλές φορές ο πόνος δεν περιορίζεται μόνο στα δάκτυλα, στο χέρι και στον καρπό, αλλά επεκτείνεται στο αντιβράχιο, στον βραχίονα, μάλιστα μπορεί να φτάσει μέχρι και στον ώμο και μαζί με τον πόνο σε αυτές τις περιοχές εμφανίζεται μυρμήγκιασμα και παραισθησία (παραισθησία όλου του άνω άκρου).

Σε παραμελημένο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται ξηρό δέρμα, οίδημα και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στον καρπό και στο χέρι.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα και στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

 Ανατομική προδιάθεση: Τα άτομα με πολύ στενό καρπιαίο σωλήνα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν το σύνδρομο

— Φύλο: Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά ΣΚΣ

— Παθήσεις: Ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός , η παχυσαρκία, η ουρική αρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια κατακράτηση υγρών, η νεφρική ανεπάρκεια

— Εγκυμοσύνη: Λόγω ορμονικών διαταραχών, οι εγκυμονούσες κάνουν κατακράτηση υγρών ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και συχνά εμφανίζουν τη συμπτωματολογία του συνδρόμου. Μετά τον τοκετό, τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

— Τοπικοί όγκοι

— Τραυματισμοί ή κατάγματα του καρπού και της κερκίδας

— Συγκεκριμένα επαγγέλματα: επαγγέλματα στα οποία κάμπτεται επαναλαμβανόμενα ο καρπός και για πολύ ώρα (π.χ. μουσικοί, χρήστες Η/Υ) και επαγγέλματα στα οποία γίνεται χρήση κρουστικών εργαλείων (π.χ. σκαπτικά, τρυπάνια, κομπρεσέρ).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπαιδικό με την κλινική εξέταση και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού.

Πολλές φορές ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει άλλες παθολογίες με παρόμοια συμπτωματολογία, οι οποίες οφείλονται σε πίεση του μέσου νεύρου σε άλλα σημεία και όχι μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Αυτές οι παθολογίες είναι:

— Αυχενικό σύνδρομο

— Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Εργαστηριακά, η επιβεβαίωση του συνδρόμου γίνεται με ηλεκτρομυογράφημα. Πολλές φορές όμως τα ευρήματα του ηλεκτρομυογραφήματος διαφέρουν από τη θετική κλινική εξέταση, η οποία είναι εξίσου σημαντική.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία επιτυγχάνεται με τη χρήση νυχτερινών ναρθήκων, τροποποίηση των κινήσεων (αποφυγή των κινήσεων κάμψης του καρπού), λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και ανάπαυση. Επίσης γίνεται τοπικά έγχυση κορτιζόνης και τελευταία εφαρμόζεται η τοπική έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια – PRP.

Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία καθώς και σε ασθενείς με βαρύ σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, εφαρμόζεται η χειρουργική θεραπεία. Στη χειρουργική θεραπεία που γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία, γίνεται διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα, η οποία επιτυγχάνεται με τη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου, αφού προηγουμένως γίνει τομή λίγων εκατοστών στο δέρμα παλαμιαία.

Η χρήση του χεριού επιτρέπεται άμεσα μετά το χειρουργείο, απαγορεύεται όμως η καταπόνηση. Η καταπόνηση του χεριού και οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες επιτρέπονται μετά τον 3ο μήνα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο αποκαθίσταται πλήρως και η δύναμη του χεριού.

Η διάνοιξη του εγκάρσιου συνδέσμου μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά , τεχνική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Με αυτή την τεχνική γίνεται μικρότερη τομή δέρματος και εκτιμάται ότι προσφέρει γρηγορότερη αποκατάσταση.

Ο ιατρός με την πολυετή πείρα του και τη συνεχή εκπαίδευσή του παρέχει στους ασθενείς του εξειδικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Δραστηριοποιείται στα ιατρεία του στα Ιωάννινα και τη Γλυφάδα.

Ιατρείο Ιωαννίνων

Τρικούπη Χαριλάου 11,
Ιωάννινα,
Τ.Κ. 45332

Ιατρείο Γλυφάδας